• 6 middagen 
  • Locatie: UvA Science Park – QuSoft, TU Delft – QuTech, Leiden Universiteit
  • Wanneer: maart t/m juni 2018
  • Excursies naar: KPN en Atos
  • Voor leerlingen van 4, 5 en 6 VWO
  • Prijs normaal: €125,-  Nu: €100,- (tot 1 maart)

Razendsnel rekenen en onkraakbare codes

Theorie, experiment, verdieping en toepassing voor 4/5/6VWO

Op dit moment zijn quantumcomputers nog iets voor de toekomst, maar quantum computation is zeker een hot item in de natuurkunde van vandaag. Door middel van de verschijnselen in de quantummechanica zoals verstrengeling en superpositie wordt een nieuwe manier van computergebruik mogelijk met de qubit. Met qubits kan supersnel gerekend worden; bepaalde berekeningen die nu miljoenen jaren zouden kosten, heeft een quantumcomputer binnen een paar seconden opgelost. Dit heeft grote gevolgen voor de wetenschap.

Vooral het beveiligen van informatie en kraken van codes is zeer van belang. Maar hoe maak je nu een quantumcomputer? Hoe werkt die nu eigenlijk? Wat zijn qubits? En natuurlijk: hoe maak je de onkraakbare code?

Wat?

In het verdiepingsprogramma Razendsnel rekenen en onkraakbare codes duiken we in de wereld van quantum computing vanuit de theorie en het experiment. De scholieren worden bijgebracht over binair tellen, bits en qubits, algoritmes, verstrengeling, superpositie en de hard- en software die komt kijken bij de bouw van quantumcomputers. Deze theorie wordt veelvuldig afgewisseld met demonstraties, het uitvoeren van experimenten en excursies. De scholieren gaan zelf aan de slag met programmeren en leren van alles over cryptografie met behulp van quantumcomputers.

Voor wie?

Het programma is bedoeld voor scholieren uit 4, 5 en 6 VWO die enthousiast worden van natuurkunde. Het verdiepingsprogramma is niet alleen geschikt voor de uitblinkers in natuurkunde, ook welkom ­­zijn de scholieren die natuurkunde gewoon heel leuk vinden, goede ideeën hebben, toekomst gericht denken en een kritische houding hebben. Het programma houdt rekening met de studiedruk van het VWO en er wordt geen huiswerk gegeven. Er is ook geen voorkennis nodig over bijvoorbeeld informatica of quantummechanica.

Waarom?

Het programma is leerzaam en afwisselend en het geeft een goed beeld van hoe het is om natuurkunde te studeren. Razendsnel rekenen en onkraakbare codes biedt een wetenschappelijke uitdaging en is maatschappelijk relevant. Bovendien is het een bruikbaar onderwerp voor een profielwerkstuk. De groep zal bestaan uit ongeveer vijftien gelijkgestemde scholieren en wordt begeleid door twee docenten. Er is alle ruimte om vragen te stellen en je nieuwsgierigheid te volgen. Het programma wordt gegeven door twee enthousiaste docenten die beiden een uitgebreide achtergrond in quantum computing hebben en die graag hun kennis overdragen aan anderen.

We bieden de leerlingen bij de afronding van het programma ook gelijk een overzicht van alle natuurkundestudies in Nederland en hun specifieke kenmerken. Ook aanverwante studies zoals bijvoorbeeld informatica, bèta-gamma, future planet studies etc. komen aan bod. Tijdens het programma kunnen de leerlingen alvast een kijkje nemen hoe het er echt aan toe gaat op de universiteit.

Het programma in het kort

Datum Tijd Locatie
 Ma 26 maart 14:30 – 17:30 UvA
Wo 4 april 13:00 – 16:00 Universiteit Leiden
Do 12 april 09:00 – 12:00 UvA
Di 17 april 14:00 – 17:00 TU Delft
Ma 23 april 09:30 – 12:30 Atos (Amstelveen)
Wo 9 mei NTB KPN (Hilversum)